Delovanje vetrnih elektrarn


Veter je naravno gibanje zraka in nastane zaradi razlike med pritiskoma nad hladnim in toplim površjem. Je posledica različnega sončnega segrevanja atmosfere in površine Zemlje, ko se sončna energija pretvori v kinetično energijo zraka.

Vetrnica je naprava, ki pretvarja kinetično energijo zraka v mehansko energijo za proizvodnjo električne energije. Vetrnica s svojimi lopaticami, ki rotirajo ob moči vetra, poganja električni generator. Turbine se lahko vrtijo okrog horizontalne ali vertikalne osi.

Vetrnice s horizontalnimi osmi imajo električni generator z lopaticami na vrhu stolpa. Vetrnico poskušamo postaviti na čim višji stolp, saj hitrost vetra raste skupaj z višino iznad površine tal.
Vetrnice z vertikalnimi osmi imajo lopatice, ki se vrtijo okoli vertikalne ali pokončne grede. Za svojo učinkovitost ne rabi biti usmerjena v veter.

Prikaz vetrnega generatorja. Lopatice vetrnice so pritrjene na središče vodoravne grede. Rotor je preko grede pritrjen na rotor alternatorja. Z vrtenjem se proizvaja elektrika.

Plan-net solar d.o.o.

Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.si
 
 
 

18. sep. 2013
Sončne elektarne Plan-net solar na sejmu MOS
Sončne elektrarne Plan-net solar in celovito ponudbo Plan-net smo predstavili na 46. Međunarodnem ... Več...
 

18. sep. 2013
Premierka Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek obiskala sončne elektrarne Plan-net solar
Premierka Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je obiskala sončne elektrarne Plan-net solar na... Več...

 
     
 
sončna elektrarna    
fotovoltaika
Obiščite tudi
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavrni piškotke.